O NAS

Feeria Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne

Jesteśmy grupą aktywistów

łączących działania artystyczne i społeczne.  Od początku istnienia Stowarzyszenia,  w 2015 roku, dedykujemy nasze projekty grupom zagrożonym wykluczeniem społecznym.
Edukujemy poprzez Teatr Forum, elementy dramy, warsztaty teatralne, performance art, happeningi i inne działania artystyczne.

Poznaliśmy się w roku 2012 w projekcie Southbaltic Academy of Independent Theatre. Tworzyliśmy wspólnie jeden teatralny organizm pracując i ucząc się sposobów na zmianę tego świata, na wyrażenie siebie, sformułowanie problemów rzeczywistości na które się nie zgadzamy. Po zakończeniu wspaniałej współpracy postanowiliśmy wykorzystać nabyty warsztat i uruchomiliśmy procedurę tworzenia tego co nam ułatwi pracę – stowarzyszenia. Razem z wieloma znajomymi, którzy również szukali sposobu na ruszenie społeczeństwa założyliśmy FEERIĘ.

Jesteśmy organizacją, która dąży do dobrze pojętej zmiany społecznej. Staramy się by nasza aktywność składała się z odpowiednio zaprogramowanych działań, wynikających z trafnego diagnozowania stanu rzeczywistości. Dla nas projekty są interwencją w zastaną sytuację, dążymy do tego by przeprowadzać ją w sposób maksymalnie przemyślany i odpowiedzialny.

W swoich działaniach łączymy zaangażowanie społeczne oraz wiedzę z zakresu nauk społecznych z doświadczeniami i praktyką w zakresie różnych dziedzin sztuki. Do angażujących nas obszarów należą: kultura, sztuka, animacja, edukacja, nauka, innowacja, rozwój społeczeństwa, różnorodność, idea równości i wolności.

Stacjonujemy w Trójmieście, ale nie zamykamy się w jego granicach.

Mamy zasoby personalne, które pozwalają nam tworzyć przemyślane, dostosowane do potrzeb odbiorców, nieoczywiste projekty. Oprócz działalności w stowarzyszeniu wielu z nas aktywnie funkcjonuje w świecie kultury, psychologii, socjologii czy biznesu. Wciąż się uczymy, nie zamierzamy przestać się rozwijać tak samo jak nie zamierzamy przestać podnosić jakości życia innym, którzy chcą brać udział w naszych działaniach.

Uwielbiamy dzielić się z innymi naszą wiedzą, doświadczeniem oraz otwartością na świat i innych. Zachęcamy do współpracy!