Jesteśmy grupą entuzjastów

Poznaliśmy się w roku 2012 w projekcie Southbaltic Academy of Independent Theatre. Tworzyliśmy wspólnie jeden teatralny organizm pracując i ucząc się sposobów na zmianę tego świata, na wyrażenie siebie, sformułowanie problemów rzeczywistości na które się nie zgadzamy. Po zakończeniu wspaniałej współpracy postanowiliśmy wykorzystać nabyty warsztat i uruchomiliśmy procedurę tworzenia tego co nam ułatwi pracę – stowarzyszenia. Razem z wieloma znajomymi, którzy również szukali sposobu na ruszenie społeczeństwa założyliśmy Feerię. Jesteśmy młodym zbiorem młodych ludzi z głową pełną pomysłów na przekazanie całego dobra, które dostaliśmy podczas przeróżnych przygód warsztatowych, projektowych czy po prostu od ludzi z którymi współpracowaliśmy, a otworzyli nasze głowy na niesamowitą wielorakość, przestrzeń, wielobarwność życia, która nie zawsze – a wręcz zazwyczaj – nie jest tak oczywista. Mamy zasoby personalne, które pozwalają nam tworzyć przemyślane, adekwatne do sytuacji społecznej i nieoczywiste pomysły, które staramy się wcielać w życie. Oprócz działalności w stowarzyszeniu wielu z nas aktywnie funkcjonuje w świecie kultury, psychologii, socjologii czy również nauki. Wciąż się uczymy, nie zamierzamy przestać się rozwijać tak samo jak nie zamierzamy przestać podnosić jakości życia innym, którzy chcą brać udział w naszych działaniach.

Julianna Graczyk
Członkini Stowarzyszenia
studentka kier. Psychologia ze specjalnością Psychoseksuologia na Uniwersytecie SWPS w Sopocie (od 2015 r.), studiowała Animację Kultury oraz Malarstwo na Gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych (lata 2013-16). Ekspertka niezależna w Gdańskim Modelu na Rzecz Równego Traktowania (grupa przesłankowa Orientacja Seksualna, grupa operacyjna Zdrowie Publiczne i Sport), certyfikowana trenerka antydyskryminacyjna (Centrum Psychoterapii i Rozwoju Ku Sobie 2018 r.). Na co dzień pracuje jako asystentka osoby z niepełnosprawnością na Uniwersytecie SWPS oraz pisze pracę dyplomową w zakresie seksuologii.
Jacek Panek
Członek Założyciel
Absolwent Wiedzy o teatrze na Uniwersytecie Gdańskim oraz Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego (BAIT). Obecnie związany z Teatrem Gdynia Główna, Teatrem Czarny Kwadrat oraz Teatrem Znak. Od 2013 roku rozpoczął pracę jako instruktor teatralny dla grup dziecięcych i młodzieżowych oraz animator Gdańskiej Szkoły Artystycznej, gdzie zrealizował wiele przedstawień oraz przedsięwzięć parateatralnych i filmowych. Tam też poznał i po raz pierwszy zrealizował Teatr Forum według metody Augusto Boala, nad którą pracował powtórnie dzięki współpracy z Małgorzatą Polakowską w gdańskim Monarze. W 2014-2015 roku prowadził gościnnie zajęcia plastyczne i teatralne w szkołach publicznych oraz brał udział w projekcie arteFAKTY w Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia 2 w Gdańsku, gdzie prowadził zajęcia teatralne i animacyjne dla dzieci. Od 2015 roku student Akademii Teatru Alternatywnego, realizowanej przez instytut im. Jerzego Grotowskiego we Wrocławiu.
Barbara Ciach
Prezeska
Performerka, reżyserka spektakli młodzieżowych, absolwentka teatrologii oraz South Baltic Academy of Independent Theatre. Koordynowała wydarzenia projektu „5 zmysłów. EKSPRESJA” w 30 ośrodkach dla niepełnosprawnych w Wielkopolsce. Współpracowała z Fundacją Barak Kultury z Poznania w ramach festiwalu Inwazja Barbarzyńców i Inny Festiwal. W latach 2011 - 2014 prowadziła performatywną Grupę CONCRIT, z którą zrealizowała liczne happeningi, akcje uliczne, performanse oraz spektakle podejmujące tematy społeczne. W 2012 roku prowadziła warsztaty dla osób w średnim wieku z problemami socjalnymi w ramach działalności Fundacji Ray’a Wilsona. Od 5 lat prowadzi cykle warsztatów improwizacji teatralnej dla młodzieży.
Przemek Jurewicz
Członek Zarządu
Producent spektakli teatralnych, reżyser, choreograf, tancerz oraz instruktor teatralny. Absolwent Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego. Od 2007 r. występował wraz z teatrem FETA na festiwalach w Polsce, Europie i Rosji. Od 2010 r. prowadzi warsztaty z teatru fizycznego w Gdańskim Archipelagu Kultury Plama. Od 2012 r. produkuje i reżyseruje spektakle wystawiane m.in na Festiwalu Szekspirowskim , festiwalu teatralnym Vårstad w Szwecji oraz Międzynarodowy Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA. Obecnie student kierunku Animacja Kultury gdańskiego ASP, na którym prowadzi zajęcia teatralne.
Natalia Wiśniewska
Członkini Wspierająca
Absolwenta Filologii Klasycznej na Uniwersytecie Gdańskim oraz Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego. Aktualnie studentka Animacji Kultury na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz Filologii Hiszpańskiej w Szkole Wyższej Ateneum. Animatorka i współorganizatorka różnych przedsięwzięć społecznych.
Łukasz Dobrowolski
Członek Założyciel
Absolwent Skandynawistyki na Uniwersytecie Gdańskim i Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego. Aktor Teatru Gdynia Główna. Odpowiedzialny za media społecznościowe w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim i Teatrze Gdynia Główna. Twórca trailerów i reżyser filmów promocyjnych m.in. dla Teatru Muzycznego w Gdyni i Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego. Producent spektaklu „Wesołe Kumoszki z Windsoru” w GTS.
Małgorzata Polakowska
Członkini Zarządu
Absolwentka studiów kulturoznawczych UG, krytyki artystycznej ASP oraz Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego BAIT. Uczestnik Akademii Teatru Alternatywnego przy Instytucie im. Jerzego Grotowskiego we Wrocławiu. Aktorka i aktywistka Teatru Gdynia Główna i Teatru Czarny Kwadrat. W swoich działaniach warsztatowych skupia się przede wszystkim na pracy z osobami wykluczonymi (projekt „Skazani na Becketta” z udziałem osadzonych w ZK Przeróbka, warsztaty Teatru Forum z osadzonymi kobietami w Areszcie Śledczym w Gdańsku, warsztaty Teatru Forum w Ośrodku MONAR). Specjalizuje się w zajęciach wykorzystujących formułę Teatru Forum, służącą wzmacnianiu grup wykluczonych w przeciwstawianiu się opresji oraz stymulowaniu debaty wokół problemów społecznych.
Marek Elsner
Członek Założyciel
Rzeźbiarz, ceramik. Urodzony w Gorzowie Wlkp. w 1982r. Absolwent Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych w Gorzowie Wlkp. W 2008r. ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Gdańsku na Wydziale Rzeźby ze specjalizacją Ceramika Artystyczna. Działa głównie w obrębie rzeźby i artystycznych form ceramicznych. Tworzy formy organiczne, zoomorficzne jak i mocno związane z człowiekiem. Interesuje się również asamblażem i rysunkiem. Od października 2014r. Pracownik dydaktyczny ASP w Gdańsku.
Filip Turzyński
Członek Wspierający
Absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, który ukończył z wyróżnieniem. Pasjonat nowych technologii - autor rozwiązań w dziedzinach grafiki trójwymiarowej, druku przestrzennego i automatyki. Na codzień kierownik techniczny, związny z technologiami 3D. Certyfikowany w Holandii specjalista w dziedzinie drukarek 3D. Budowniczy maszyn, zapalony projektant, grafik-samozwaniec, elektronik i programista własnych tworów. Współtwórca nagrodzonej w TVP Kultura etiudy filmowej "Will" i projektu "Patron 2.0". Mówca w PKiN, popularyzator innowacji i uważny obserwator ruchu Open-Source i Open-Technology. Zaangażowany w 2 przedsięwzięciach start-upowych. Kiedy nie trzyma lutownicy, trzyma gitarę. Żeglarz - trymer grota.
Ewelina Jasicka
Członkini Założycielka
Mieszka w Sopocie. Związana z Teatrem Gdynia Główna. Napisała sztukę teatralną dla dzieci i prowadziła warsztaty dla kobiet, które były zwieńczeniem trzyletniego projektu South Baltic Independent Theatre, którego była uczestniczką. Jej etiuda filmowa została wybrana do filmu dokumentalnego „Moje 89 Pokolenie”, który pojawił się festiwalach i w TVP 2 w 2014r. Od 17 lat zawodowo związana z gdańską firmą Masterlease. Współtworzy Stowarzyszenie Artystyczno Społeczne FEERIA.
Marek Głuszczak
Członek Założyciel
Absolwent Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego, Przedszkola Filmowego w Szkole Wajdy i Wiedzy o Teatrze na Uniwersytecie Gdańskim. Aktualnie słuchacz produkcji audiowizualnej w Gdyńskiej Szkole Filmowej i student zarządzania na Uniwersytecie Gdańskim. Zajmuje się kinematografią od kiedy jego mama kupiła (sobie) pierwszy telefon z możliwością rejestracji video. Niestety jego ówczesnych wielkich produkcji fantasy i science fiction nikt nie zrozumiał... Od 5 lat realizuje filmy, teledyski, spoty, relacje z wydarzeń, nagrania spektakli itp. Jest współzałożycielem Niezależnej Grupy Filmowej CN Studio, która produkuje krótkometrażowe fabuły i dokumenty. Filmy Marka zdobywały nagrody na licznych festiwalach filmów niezależnych takich jak Międzynarodowy Festiwal Filmowy DRZWI, KFA Klaps, czy Międzynarodowy Festiwal Filmowy „DOZWOLONE DO 21/UP TO 21”. Poza tym udziela się aktorsko na scenie i w filmie, ale przede wszystkim dubbinguje bajki i użycza głosu jako lektor.
Lubomiła Korzeniewska
Członkini Założycielka
Psycholożka zaangażowana społecznie i naukowo w projekty dotyczące dialogu międzykulturowego, grup mniejszościowych oraz ról społecznych kobiet i mężczyzn. Trenerka równościowa.Na co dzień wspiera model różnorodności m.in. pracując z uchodźcami i uchodźczyniami oraz samotnymi matkami-migrantkami z różnych zakątków świata. Równowagę praca-życie zapewniają jej podróże, rękodzieło i jazda na rowerze.