Dlaczego w Teatrze znikają ludzie? Zagadka rozwiązana!

21 listopada zaprosiliśmy niemałą, bo około 150-osobową grupę śmiałków do rozwiązania tajemnicy zagadkowych zaginięć w gdańskim Teatrze. Jakich porwań? Jakich zaginięć? Bez obaw to tylko sprytnie wymyślona przez młodzież o różnym pochodzeniu kulturowym narracja wydarzenia stworzonego na pograniczu pokoi ucieczek, gier fabularnych, miejskich i doświadczeń immersyjnych.

fot. Adam Bogdan

Ponieważ wydarzenie miało odbyć się w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, postanowiliśmy odwołać się do sztuk sławnego brytyjskiego dramatopisarza.

Koncepcja zakładała wykorzystanie 5 przestrzeni w Teatrze na co dzień niedostępnych publiczności. Każdą z nich wypełniły odwołania do innej sztuki Williama Szekspira. Wybór młodzieży padł na Burzę, Makbeta, Romea i Julię, Hamleta oraz Peryklesa.

fot. Adam Bogdan

Po 3 miesiącach warsztatów teatralnych opartych na improwizacji, prowadzonych przez 30 godzinach warsztatów tworzenia escape roomów młodzież stanęła na wysokości zadania. Wcieliła się w bohaterów szekspirowskich sztuk Ofelię, Kalibana, Helicanusa, piastunkę Julii oraz makbetowskie czarownice, by wesprzeć uczestników w znalezieniu odpowiedzi na ukryte w wybranych przestrzeniach zagadki.

fot. Adam Bogdan

Podzieleni na grupy śmiałkowie pod wodzą przewodników przemierzali kręte korytarze budynku, by dotrzeć do kolejnych szekspirowskich pokoi, w której zostały ukryte czarne skrzynki, zawierające zarejestrowane ostatnie chwile porwanych przez Teatr osób.

fot. Adam Bogdan

W każdym z nich mieli jedynie 10 minut na rozwiązanie 3 zagadek. Dłuższe pozostanie w pokoju skutkowałoby pochłonięciem przez Teatr, dlatego czas i precyzja grała tutaj ogromną rolę. Rozwiązaniem w każdym zadaniu była cyfra, będąca kodem do kłódki, zamykającej czarne skrzynki. Aby rozwiązać poszczególne zagadki przydatna była wiedza na temat sztuk Szekspira, spostrzegawczość i logiczne myślenie.

fot. Adam Bogdan

Szekspir był niezwykłym obserwatorem i komentatorem rzeczywistości. W jego sztukach często ważną rolę odgrywały osoby wykluczone lub o niższym statusie społecznym. Nic dziwnego, że podczas wydarzenia to właśnie one były główną wskazówką przy rozwiązaniu tajemnicy Teatru.

Wydarzenie zrealizowano w ramach projektu Escape into art, dofinansowanego ze środków Miasta Gdańska.