Dość bierności dla młodości!

„Samo się nie zrobi”. Obiło Ci się to już kiedyś o uszy? Niezależnie od tego, czy tego chcemy czy nie, jest w tym trochę prawdy. Dlatego uczniowie z II Liceum Ogólnokształcącego i XX Liceum Ogólnokształcącego, którzy chcą mieć wpływ na otaczający nas świat, wzięli udział w projekcie „Dość bierności dla młodości!”. W trakcie trwania projektu uczestnicy warsztatów rozwijali swoją wiedzę i umiejętności w zakresie aktywizmu a w efekcie stworzyli swoje autorskie projekty, będące wyrazem ich niezgody na rzeczywistość.

Wśród nich były:

Projekt „Vegan power”

Działanie, którego celem było zainspirowanie uczniów XX LO do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia zostało zrealizowane przez Julię Ryczkowską, Lilianę Buczyńską,  Marię Górną, Olę Bubę, Olę Jóźwiak, Paulinę Królak, Stanisława Janickiego i Wiktorię Swiniarską. Inicjatorzy akcji, sprzedając podczas trzech przerw wegańskie przekąski i wypieki, przekonywali uczniów o korzystnym wpływie diety wegańskiej nie tylko na  zdrowie, lecz także na kondycję klimatyczną naszej planety! Organizatorzy akcji służyli też praktycznymi poradami- zwłaszcza dla początkujących wegan lub osób chcących zmienić dietę na wegańską, udzielając odpowiedzi na wszelkie pytania oraz dzieląc się wegańskimi przepisami. Recenzje takie jak „to lepsze niż mielone” lub „to smakuje jak dobry fast food” dowodzą, że akcja chyba przypadła odbiorcom do gustu!

Dochód ze sprzedaży został w całości przeznaczony na wsparcie Fundacji Otwarte Klatki.

Projekt „Poznajmy się”

Jak kogoś poznać? Twórcy tej grupy uznali, że najlepsza jest rozmowa! Projekt zrealizowany przez Katarzynę Musiał, Barbarę Brunke, Marysię Piegat, Bogusię Szybowską, Natalię Żmudę, Julię Chrzanowską i Miłosza Preuss był odpowiedzią na potrzebę zwiększenia integracji społeczności XX LO. Podczas trzech przerw uczniowie i nauczyciele mieli możliwość pogłębienia lub nawiązania nowych znajomości w specjalnie zaaranżowanej sytuacji stolikowej. By ułatwić uczestnikom nawiązanie kontaktu, przygotowano listę tematów do rozmowy, które ułatwiały poprowadzenie dialogu oraz poznanie wzajemnych punktów widzenia na wylosowany temat . W wydarzeniu wzięło udział ok. 40 osób a wieść o nim dotarła aż do II LO. Odbiór był na tyle pozytywny, że planowana jest kontynuacja projektu!

„Marsz dla zdrowia psychicznego”

Zaczęło się od małego ziarenka, mglistego pomysłu, który w szybkim tempie wykiełkował do projektu na skalę ogólnopolską! Z potrzeby solidarności z pacjentami i pracownikami Wojewódzkiego Szpitala Psychiatrycznego na Srebrzysku,  Maja Dykowska, Bogumiła Bęben i Natalia Gurzyńska współorganizowały „Marsz dla zdrowia psychicznego”, który 24 listopada przeszedł ulicami Gdańska. Marsz przypomniał nam, że choroby psychiczne są faktem, którego nie można ignorować, a osobom zmagającym się z chorobami należy się rzetelna opieka medyczna. Zdaniem organizatorów akcji konieczne jest zajęcie się lepszym finansowaniem opieki zdrowotnej, gdyż właśnie na młodzieży zaniedbania polskiego państwa w tym zakresie odbijają się najmocniej.

fot. Łukasz Kowalczuk

ANTY-SMOGGING

Projekt Zofii Żurek miał na celu podniesienie świadomości wśród mieszkańców Matemblewa  na temat szkodliwości smogu na ciało i zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem szkodliwości palenia śmieciami przez mieszkańców. Aby dotrzeć ze swoim apelem do jak największej liczby mieszkańców Zosia poprosiła o wsparcie miejscowego Proboszcza, który zgodził się na przeprowadzenie kampanii anty smogowej podczas kilku niedzielnych mszy. Mamy nadzieję, że  tzw. „grzech ekologiczny” zaproponowany przez papieża oraz wsparcie ze strony Proboszcza, wyposażą Zosię w determinację do działania! Trzymamy kciuki za poprawę jakości powietrza nad Matemblewem!

Projekt SZCZERE PUDEŁKO

Projekt Debory Sobieskiej i Michała Tarnowskiego jest zwróceniem uwagi na brak autentycznych, szczerych relacji wśród młodych ludzi. Aby podnieść zdolność wchodzenia w relacje z innymi w sposób szczery, otwarty, zaproponowali swojej klasie przesyłanie szczerych wiadomości w pudełkach od zapałek. W każdym pudełku jest zapałka którą osoba wrzucająca wiadomość wyciąga, żeby zawiadomić odbiorcę że coś jest w środku. Warunkiem koniecznym było umieszczenie w pudełku wyłącznie takiej wiadomości, która płynie z serca.

Dziękujemy młodym aktywistom za wytrwałość i chęć działania. Jest nadzieja w narodzie! ✌️

Projekt dofinansowany ze środków Miasta Gdańska.