DRAGI ZA KRATAMI. TEATR FORUM W ARESZCIE ŚLEDCZYM

fot. Gaba Kucz

Od września Małgorzata Polakowska i Julianna Graczyk z pomocą wychowawcy kpt. Adriana Głań, realizują projekt “Dragi za kratami. Teatr Forum w Areszcie Śledczym”. Uczestnikami warsztatów i jednocześnie twórcami spektaklu są mężczyźni osadzeni w Areszcie Śledczym w Gdańsku.

Sami osadzeni, opowiadając o sobie, często wskazują na “błędy młodości”, jako przyczynę ich aktualnej sytuacji. Dlatego naszym zamierzeniem jest stworzenie warunków teatralnej profilaktyki, dzięki której młodzież będzie mogła wyciągnąć własne wnioski z doświadczenia osadzonych. Wspólnie z osadzonymi wyposażymy młodzież nie tylko w umiejętność diagnozowania zagrożeń, lecz także wskażemy im alternatywne sposoby radzenia sobie z nimi. Teatr Forum w tym wypadku jest znakomitą formą aktywnej pracy wychowawczej z nastoletnim widzem, gdyż pomaga mu w racjonalizacji zachowań ryzykownych, związanych z nadużywaniem alkoholu i narkotyków oraz w uaktywnieniu go do właściwego oceniania nagannych postaw.

Tym samym już 23 października zaproszona przez nas młodzież zmierzy się z historią Franka – bohatera naszego spektaklu. Franek ma 17 lat i jest typowym nastolatkiem – chodzi do liceum, ma dziewczynę z którą spędza miło czas. Jednak jego życie wywraca się do góry nogami w momencie, gdy zostaje wrobiony przez swojego brata i jest zmuszony do ucieczki z domu. Aby przeżyć, musi zacząć dorabiać sprzedażą narkotyków. Razem z Frankiem wyruszamy w podróż w głąb miasta, gdzie na każdym kroku toczy się bezwzględna walka o uwagę, miłość i akceptację.

Dofinansowano ze środków Miasta Gdańsk

fot. Gaba Kucz