Teatralny escape room

Już od września ruszamy z nowym działaniem Stowarzyszenia Artystyczno-Społecznego – Escape into art, dedykowanym młodzieży z doświadczeniem migracyjnym.

Projekt będzie opierał się na cyklu warsztatów teatralnych, prowadzonych przez Małgorzatę Polakowską oraz Przemka Jurewicza – członków zarządu Stowarzyszenia FEERIA oraz warsztatów tworzenia escape roomów z Piotrem Milewskim, wykładowcą na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, na jedynym w Polsce kierunku studiów dotyczącego tworzenia gier.

Spotkania warsztatowe będą odbywać się w różnych instytucjach kultury – w Gdańskim Archipelagu Kultury Plama i Stacja Orunia, Europejskim Centrum Solidarności oraz w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim.

Dzięki projektowi chcemy pokazać, że gdańskie instytucje kultury są świetną przestrzenią do integracji młodych migrantów z polskimi rówieśnikami poprzez wspólne odkrywanie i rozwijanie swoich pasji.

Całość projektu zakończy ekscytujące wydarzenie – teatralny escape room, zrealizowany w zakamarkach Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego w dniu 21 listopada 2019.

Projekt dofinansowano ze środków Miasta Gdańska, przyznanych w formie grantu na działania kulturalne 2019.

Partnerzy: Gdański Archipelag Kultury Plama i Stacja Orunia, Gdański Teatr Szekspirowski.