NABÓR DO PROJEKTU “DOŚĆ BIERNOŚCI DLA MŁODOŚCI”

Nauczycielu/Nauczycielko!

• Chcesz rozwijać u swoich uczniów empatię oraz poczucie realnego wpływu na rzeczywistość?

• Chcesz, aby Twoi uczniowie zdobyli umiejętność diagnozowania problemów i potrzeb społeczności lokalnej oraz zaczęli działać na jej rzecz?

Zgłoś swoją szkołę do udziału w bezpłatnym projekcie „Dość bierności dla młodości”, zaproś przedstawicieli Stowarzyszenia Artystyczno-Społecznego FEERIA i wspólnie pobudź z nami postawę obywatelską wśród swoich uczniów.

Projekt dedykowany jest uczniom szkół licealnych z Gdańska.

Na czym będzie polegało działanie?

Proponowany przez nas projekt skierowany jest do grupy 10-20 uczniów w wieku 13-18 lat, obejmuje 9- godzinny warsztat (3 spotkania 3godzinne) i będzie się składał z trzech etapów:

Warsztaty dramowe, na których uczestnicy zetkną się z zagadnieniem aktywizmu lokalnego oraz spotkają się z gdańską aktywistką Pauliną Pohl. Na tym etapie przekonamy uczestników warsztatu, że inicjatywy aktywistyczne na skalę lokalną to przedsięwzięcia, które przede wszystkim warto podejmować.

Analiza potrzeb społeczności lokalnej oraz planowanie własnych działań. Podczas tego etapu uczestnicy dowiedzą się jak tworzyć działania lokalne dostosowane do potrzeb odbiorców.

Rozpoczęcie autorskich działań aktywistycznych. Młodzież podejmie się wyzwania przeprowadzenia własnych aktywności w swoim najbliższym otoczeniu.

Czego potrzebujemy, żeby zrealizować w Twojej szkole projekt?

Przestrzeni – na 3 spotkania po 3 godziny (raz w tygodniu) w godzinach popołudniowych

Wsparcia w rekrutacji młodzieży

Osoby do kontaktu z przedstawicielami szkoły

Jeśli zależy Ci na wykształceniu zaangażowanych, otwartych na wspólne działanie aktywistów, którzy będą w stanie spojrzeć szerzej na problemy lokalnej społeczności, w której żyją i pracują, oraz będą umieli dostrzec w niej potencjał do zmian, skontaktuj się z nami!

Kontakt:

Jacek Panek, feeria.stowarzyszenie@gmail.com tel. 515 084 554

Eksperci odpowiedzialni za realizację projektu:

Małgorzata Polakowska – członkini zarządu Stowarzyszenia FEERIA, magister kulturoznawstwa (2013), absolwentka Południowobałtyckiej Akademii Teatru Niezależnego (2014), Akademii Teatru Alternatywnego przy Instytucie im. Jerzego Grotowskiego we Wrocławiu (2016) a także Kursu Teatru Forum Drama Way, Szkoły Dramy Stosowanej STOP-KLATKA i Szkoły Animatorów Profilaktyki. Aktorka Teatru Gdynia Główna. Od 2014 roku tworzy spektakle Teatru Forum oraz prowadzi warsztaty wykorzystujące metodę dramy i Teatru Zaangażowanego Społecznie (adresowane m.in. do młodzieży, społeczności lokalnych, seniorów, wychowanków Ośrodka MONAR, więźniów, osób zagrożonych bezdomnością). Koordynatorka i animatorka projektów realizowanych przez Stowarzyszenie Artystyczno-Społeczne FEERIA i Fundację “Klinika Kultury”. Stypendystka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie “animacja i upowszechnianie kultury”. Laureatka nagrody Prezydenta Gdyni z Okazji Międzynarodowego Dnia Teatru 2018 za reżyserię i realizację ośmiu premierowych spektakli metodą Teatru Forum. Zwyciężczyni Nagrody Artystycznej Galion Gdyński 2018 w kategorii „Animacja Kultury”.

Jacek Panek – członek Stowarzyszenia “FEERIA”. Absolwent Wiedzy o teatrze na Uniwersytecie Gdańskim oraz Pedagogiki. Ukończył także Południowobałtycką Akademię Teatru Niezależnego (BAIT) oraz Akademię Teatru Alternatywnego, realizowaną przez Instytut im. Jerzego Grotowskiego we Wrocławiu.. Brał udział w przedsięwzięciach teatralnych i projektach Teatru Gdynia Główna (spektakle, lekcje teatralne, warsztaty). Od 2013 roku pracuje jako instruktor teatralny dla grup dziecięcych, młodzieżowych i dorosłych w Gdańskiej Szkole Artystycznej.

Paulina Pohl – kulturoznawczyni, animatorka kultury, edukatorka filmowa, działaczka społeczna, absolwentka XIV edycji Programu Liderzy PAFW, współtwórczyni projektu kulturalno-społecznego dla młodzieży „Dom Filmowy”. Wiceprezeska Fundacji Machina Zmian i ambasadorka projektu „440 km po zmianę”, działających na rzecz osób z niepełnosprawnościami. Współpracuje z Gdyńskim Centrum Filmowym, Uniwersytetem Gdańskim, Laboratorium Innowacji Społecznych, Fundacją Inicjatyw Twórczych Fordewind, Akademickim Centrum Kultury Alternator, Europejskim Centrum Solidarności i Against Gravity. Pasjonatka festiwali muzycznych oraz kina. W projekcie jako gość specjalny. Paulina opowie młodzieży o swoich działaniach i podzieli się z nimi wiedzą na temat pracy jako aktywistka.

Dofinansowano ze środków Miasta Gdańska.