PO PROJEKCIE “DRAGI ZA KRATAMI. TEATR FORUM W ARESZCIE ŚLEDCZYM”

fot. Gaba Kucz

Za nami spektakl podsumowujący projekt “Dragi za kratami. Teatr Forum w Areszcie Śledczym”, realizowany przez Małgorzatę Polakowską i Juliannę Graczyk. Zaproszona przez nas widownia mogła wcielić się w postać Franka i wyciągnąć własne wnioski ze spektaklu, którego treść wypełniona była prawdziwymi historiami osadzonych. Spektakl zrobił duże wrażenie na widowni, złożonej z uczniów LO nr 4, przedstawicieli organizacji pozarządowych, dyrekcji i pracowników Aresztu oraz prokuratorów. To stwierdzenie najlepiej odzwierciedla cytat z jednej z ankiet ewaluacyjnych: “Zajebisty poruszający emocjonalnie fajny wzruszający świetnie zagrany świetni aktorzy doskonały” [pisownia oryginalna] Też czujemy, że tak właśnie było! Razem z Wami, wspólnie stworzyliśmy ten pomost pomiędzy obiema stronami, stworzyliśmy przestrzeń dialogu. Sprawiliśmy, że obie strony zaczęły się ze sobą komunikować.

Ten dzień nie byłby możliwy gdyby nie ogromne wsparcie i przychylność kilku wyjątkowych osób i instytucji. Z całego serca dziękujemy panu kpt. Marcinowi Glaza, Adrianowi Głań, Agnieszce Żmudzie i wszystkim pracownikom Aresztu Śledczego, którzy przez miesiąc czuwali nad naszą pracą.
Dziękujemy Gabie Kucz za piękną relację fotograficzną.
Dziękujemy Urzędowi Miasta Gdańsk za finansowe wsparcie tego projektu.