Point of Youth. Młodzi punktują Nowy Port

Feeria Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne

Point of Youth. Młodzi punktują Nowy Port

Od listopada zanurzaliśmy się w rzeczywistości Nowego Portu i w rzeczywistości młodzieży, która ją tworzy – w ich marzeniach, lękach, wyzwaniach, rozczarowaniach, buncie i pragnieniach. Wynikiem naszej wspólnej pracy był spektakl “A-PORT”, zrealizowany w formule Teatru Forum. Młodzi twórcy – grupa liderska Placówki Wsparcia Dziennego SPOT Youth Point Stowarzyszenia 180 Stopni – długo pracowali nad ujawnieniem fragmentu realności młodych mieszkanek i mieszkańców ich dzielnicy. A-PORT odsłania to co dzieje się za zaciągniętymi zasłonami i najczęściej spaceruje po Nowym Porcie nocą. Marta, główna bohaterka spektaklu stara się uratować transgegneracyjnie deficytowy system rodzinny. Parentyfikując traci siebie, aby przetrwać… Nikt jednak nie pyta, jaką cenę płaci za tę postawę.

Pokaz premierowy odbył się 17 grudnia poprzez platformę ZOOM w formie transmisji live z Oliwskiego Ratusza Kultury. Podczas naszego spotkania uczestniczyło ok 40 widzów, którzy byli zapraszani do ćwiczeń, dyskusji i do kontaktu online z aktor(k)ami, szukając rozwiązania problemów pokazanych na scenie.

Projekt sfinansowany ze środków Miasta Gdańska