Rozpoczęliśmy realizację projektu Teatralnie ZaWIEŚeni w ramach dotacji z programu Kultura Dostępna Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Oto krótki opis naszego projektu:

Projekt polega na realizacji serii warsztatów teatralnych, zwieńczonych spektaklem, adresowany jest do młodzieży gimnazjalnej, zamieszkującej gminy wiejskie województwa pomorskiego. Warsztaty zrealizujemy innowacyjną metodą Teatru Forum, stworzoną przez reżysera i pedagoga Augusto Boala, który rozumiał teatr jako formę wiedzy, zmieniającej społeczeństwo. Jest to teatr z wyraźnie zarysowanym problemem, z którym nie tylko aktorzy, ale przede wszystkim widzowie mogą się identyfikować. Spektakle TF dają możliwość dopisania dalszego ciągu bądź zmiany przedstawienia poprzez interwencje, które widzowie mogą samodzielnie podjąć na scenie. Wspólna gra aktorów i widzów ma na celu przeobrażenie życia z takiego, jakie ono jest, w takie jakie może być w przyszłości. Nasz teatr oderwie się od sztuki i zbliży do życia.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

mkidnkultura dostepna

12962543_10208087031161236_1025649415_o (1)